Dat je een paar jaar in Eindhoven woont, maar nog nooit naar het Van Abbemuseum bent geweest. Eigenlijk kan dat niet. Maar ja, het is toch gebeurd en afgelopen zondag hebben we dat goed gemaakt. Het zou gaan regenen, ik wilde met de kinderen ergens naar toe, de museumkaarten liggen in de kast, dus de keuze om een museum te bezoeken was snel gemaakt. Ik twijfelde tussen De Pont in Tilburg en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Uiteindelijk werd het de laatste, met een speurtocht in een koffertje als doorslaggevende factor.

vanabbemuseum-0420Dus reden we naar Eindhoven en wat was dat lang geleden dat we daar waren geweest! Leuk om weer even in de voor ons toch best wel belangrijke stad te zijn. Voordeel als je de stad kent je ook meteen goed rijdt en al snel stonden we voor de ingang van het museum. Die vond ik al mooi en als je de hal binnen stapt maakt het museum meteen een goed indruk.

Het museum bestaat al 80 jaar, het opende zijn deuren in 1936 en straalt ook een mooie oudheid uit. Dat heeft de sigarenfabrikant Henri van Abbe (de oprichter) toch mooi neergezet. Binnen wordt het oude mooi gecombineerd met het nieuwe. Er is een heel nieuw deel aangebouwd, geopend in 2003, met veel licht, mooie trappen en doorkijkjes. Het is echt een museum waar je doorheen kunt dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekt.

Wij gingen op ontdekkingstocht met behulp van een speurtocht in een koffertje. In dat koffertje zat een boekje en allerlei spulletjes om de opdrachten mee te maken. Wil een museum kinderen als bezoekers aantrekken dan is zo’n speurtocht echt een must. Het maakt het bezoek leuker en kinderen gaan vanabbemuseum-0432beter naar de kunstwerken kijken. Daar leer ik zelf weer van, omdat ze op een heel andere manier kijken en andere dingen zien die mij niet opvallen. En ik ben niet zo’n geoefende kunstkenner dat ik een hele theorie los kan laten op een paar schilderijen, dus daar kan ik ze ook niet mee vermaken. 

We gingen op zoek naar de toverspreuk voor Kevertje Kuso en kwamen zo overal in het museum. Tenminste, dat denk ik. Want soms voelt het Van Abbemuseum een beetje als een doolhof en kom je steeds weer wat anders tegen. Dat vind ik mooi in een museum, dat het voelt als een ontdekkingstocht, op zoek naar allerlei mooie dingen. En het lukte om alle opdrachten te vinden en te beantwoorden, dus de toverspreuk is gevonden!

Het was een fijn museumbezoek, het was mooier dan ik had verwacht en ik zou nog wel een keer terug willen. Gewoon een keer in mijn eentje om eens lekker rond te dwalen. Wie weet ga ik dat gewoon doen, lijkt me heerlijk ontspannend! 

Wil je meer foto’s zien van ons museumbezoek? Die vind je hier.

Pin It on Pinterest