De meivakantie was een mooi moment om even wat bij te lezen. Want het boek Schuld, geschreven door Walter van den Berg, lag al even op me te wachten. Het is van Uitgeverij Das Mag en de vorige twee boeken die ik van deze uitgever las* waren erg fijn om te lezen. Natuurlijk zijn het allemaal boeken van verschillende schrijvers, maar toch, het had inmiddels wel een verwachtingspatroon geschept.

Maar gelukkig werd dit helemaal waargemaakt. Het past mooi in het rijtje van mooie boeken om te lezen. Jammer dat ik het snel uit heb gelezen, want het is weer zo’n boek dat van mij nog langer door had mogen gaan.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam Nieuw-West, een wijk die in het boek op mij nogal troosteloos overkomt. Maar dat wordt mede veroorzaakt door een aantal bewoners die er wonen en de hoofdpersonen zijn in het boek. Een zoon met een trieste relatie met zijn vader, een vader die denkt dat hij toch best goed bezig is, een broer die vindt dat hij boven dit alles staat, een militair die thuis ook niet flauw is van wat geweld, een vrouw die hieronder gebukt gaat en een handelaar, die eigenlijk een redelijk verbindende factor is. En volgens mij heb ik ze nu allemaal gehad.

Dat zijn dus nogal wat verhaallijnen, die ook nog eens niet helemaal chronologisch door het boek verlopen. Dat kan heel irritant zijn. Maar niet in dit boek. Alles sluit mooi op elkaar aan, vertelt een verhaal en vervolgens komt er meer uitleg. Door al die verhaallijnen wordt langzaamaan het complete plaatje duidelijk. Dat vind ik knap gedaan en maakt het boek ook fijn om te lezen. En het zorgt ervoor dat je steeds door wilt lezen.

Zoals ik al zei, het boek had van mij langer door mogen gaan. Misschien komt er een vervolg? Ik zie namelijk dat er al wel een boek aan vooraf ging, West. Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar, dus deze kan mooi op mijn nog te lezen lijst. 🙂

Op Goodreads gaf ik het boek Schuld 4 sterren. Ken jij het boek van Walter van den Berg? En, wat vond je ervan?

* Er moet iets gebeuren en Het smelt.

Pin It on Pinterest