Mocht je nog plannen hebben om Making a Murderer te kijken of zit je er nu midden in, lees dan niet verder.  Want het kan zomaar zijn dat je iets leest wat je nog wilt weten.

Alle berichten over de Netflix-serie Making a Murderer heb ik ontweken de laatste tijd, want we zaten er nog midden in. Gisteren keken we de laatste aflevering en nu kan ik eindelijk bij gaan lezen op internet. Want ook al is de serie afgelopen, ik ben nog steeds benieuwd naar het verdere verloop.

Hoe gaat het met Steven en zijn neefje Brendan, zitten ze nog steeds vast en zijn er nog nieuwe ontwikkelingen? En hoe kan het dat ze nog steeds vast zitten, terwijl Joris en ik allebei met verbazing hebben gekeken naar het hele verloop van de rechtszaken? Rechtszaken die soms wat langzaam verliepen, waardoor het voor mij een uitdaging werd om mijn ogen op te houden. Maar hoe verder het verhaal zich ontwikkelde, hoe gemakkelijker dat werd.

Maar hoe kan het dat iemand 18 jaar onschuldig vast zit, vrij wordt gesproken en vervolgens weer onschuldig in de gevangenis belandt? Als je de serie bekijkt, dan begrijp je daar helemaal niets van. Ga je twijfelen aan al die rechters en openbare aanklagers. Aan het hele jury-sysyteem. Nou ja, dat hele systeem roept volgens mij al langer vragen op en zijn de hoofdpersonen uit deze documentaire ook vast niet de enigen die onschuldig vast zitten. Er is natuurlijk niet voor niets het Innocence Project, die er voor probeert te zorgen dat onschuldige mensen weer vrij komen. Dat zoiets moet bestaan is al erg genoeg en als je dan op de site meteen al een man zie die na 25 jaar vrij is gekomen, dan geeft dat wel aan dat er genoeg trieste verhalen zijn. Hoe verschrikkelijk moet het zijn om zo lang onschuldig vast te zitten? Ik kan het me niet eens voorstellen.

Maar goed, de documentaire. Ik vind het een aanrader, vooral vanwege het ongelooflijke verhaal. Maar houd er wel rekening mee dat het geen flitsende rechtbank-serie is en dat het soms wat traag verloopt. Toch is het een goede weergave van het hele verhaal, wel van gezien van de kant van Steven Avery.

Heb je de documentaire al gezien? Wat vond je ervan?

 

Pin It on Pinterest