Gisteren namen we weer eens de tijd voor een zaterdagavondfilm, dus voor ons geen ‘Ik vertrek’. Hebben we wat gemist? Want dan kunnen we het altijd nog even terug kijken.

Maar goed, de film. We kozen voor Lucia de B. Een verfilming van een waargebeurd verhaal. Het gaat namelijk over de verpleegster Lucia de Berk, die ten onrechte wordt veroordeeld voor levenslang (!). Ze heeft de pech dat ze de dienstdoende verpleegkundige is bij een flink aantal sterfgevallen. Als er dan ook nog een te hoge concentratie van een bepaalde stof wordt aangetroffen in het bloed van een pas overleden baby, wordt Lucia gearresteerd. Dat bloedonderzoek blijkt later niet te kloppen, maar de juiste uitslag wordt weggemoffeld.

Ik denk dat het in 2006 was dat ik voor de eerste keer iets las over Lucia de B, in de Vrij Nederland. Daarna heb ik vaker over Lucia de B gelezen en verbaasde ik me iedere keer weer over die hele zaak.

Die verbazing, maar ook een groeiende boosheid, kwam weer terug tijdens het kijken naar de film gekeken. Wat een onvoorstelbaar en verschrikkelijk verhaal. Dat iemand zo behandeld kan worden. Je vraagt je ook meteen af of zoiets niet vaker gebeurd of is gebeurd. Volgens mij zijn er wel voorbeelden te noemen van onterecht veroordeelden. En hoeveel mensen zitten er onterecht vast?

Het einde van de film vond ik helemaal verbijsterend. Deze hele gerechtelijke dwaling heeft voor niemand consequenties gehad. Niet voor de officier van justitie (met haar tunnelvisie), maar ook niet voor de behandelend arts van de overleden baby Timo. Ik vraag me echt af hoe dat kan. Onvoorstelbaar.

Door het verhaal alleen al vind ik de film een aanrader. Maar het is ook zeker goed verfilmd, met goede (en veel bekende) acteurs.

Pin It on Pinterest