Dit weekend wordt in Midden-Brabant 70 jaar bevrijding gevierd. Daarom konden we vanochtend gaan kijken naar oude legervoertuigen, die in het dorp stonden opgesteld. Een hele verzameling legergroene auto’s, heel bijzonder om te zien.
Vanochtend waren zijn vanuit Tilburg vertrokken om vervolgens door te rijden naar Oisterwijk. Daarna ging de stoet verder naar Moergestel om uiteindelijk weer te eindigen in Tilburg.

bevrijding

Sterre en Benthe vielen met hun neus in de boter. Want ze mochten meerijden in één van de auto’s. Dus om 11.30 uur ging de stoet richting Moergestel, Sterre en Benthe dus ook. Ik denk dat Benthe het helemaal bijzonder vindt, ze wilden vanochtend al haar groene broek aan, want dat vond ze een goede legeroutfit.

En hoe feestelijk dit allemaal is, en terecht ook, de Tweede Wereldoorlog vind ik een lastig onderwerp. Afgelopen week in het Spoorwegmuseum klommen de meiden in een oude treinwagon. Voordat ik het bordje had gelezen dat er bij stond, had ik al wel besloten dat ik die wagon niet in ging. Deze werd gebruikt voor het vervoeren van mensen naar de concentratiekampen. Dat heb ik geprobeerd uit te leggen aan de meiden, maar zoiets valt eigenlijk niet uit te leggen, zoiets verschrikkelijks. Benthe zegt nu nog elke dag dat ze aan die wagon moet denken, dus het heeft ook zeker wel indruk gemaakt.

Met de meiden willen we zeker een keer naar Kamp Vught gaan. Zodat ze meer leren over de wat er allemaal is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog en om te laten zien hoe nutteloos en verschrikkelijk oorlogen zijn. Maar ja, wat is een goede leeftijd daarvoor?

Pin It on Pinterest